adem en ijsbad workshop

waarom een ijsbad?

Een ijsbad biedt niet alleen een onmiddellijke verfrissing, maar ook een resem gezondheidsvoordelen. Van het verlichten van spierpijn tot het stimuleren van de bloedcirculatie, tot het genereren van focus en stabiliseren van bloedsuikerspiegels.

Het ijs zal in combinatie met een getrainde ademhaling jouw immuniteit enorm versterken. 

Bovendien staat het ijsbad bekend om de mentale veerkracht te verhogen. Het heeft een enorm effect op jouw zenuwstelsel en dat zal je ervaren door een gelukzalig gevoel en een betere nachtrust.

Deze positieve effecten ervaar je door een goede voorbereiding zodat jij exact weet hoe je je lichaam weet aan te passen aan de koude. Een vertrouwen in je lichaam.

wat mag je nadien verwachten?

meer energie
een betere nachtrust
een sterker immuunsysteem
gelukkiger en opgewekter gevoel
een sneller herstel
een verbeterde bloedcirculatie en lymfestroom
een beter functioneren in stressvolle situaties
een groter bewustzijn van je lichaam en geest
een dieper contact met je intuïtie

wat kan je verwachten fysiek mentaal

Is het iets voor jou?

We behandelen eerst een stukje theorie, waarna er ademhalingsoefeningen worden geoefend om dan te eindigen in het ijsbad voor de koudeprikkel. Het volgen van deze workshop geldt als toegangsticket om je nadien nog aan te melden voor ijsbad sessies individueel of in groep.

We vinden het belangrijk dat je kennis hebt over koudetherapie en de ademhaling. Jij kan dit. Jij weet hoe dit te doen. Jij neemt zelf de controle. Have fun!

is het iets voor jou ijsbad

                                                                                        Je zal voorbereid het ijsbad instappen. 

Met respect voor de koude creëren we een veilige omgeving waarbij de angst ruimte zal maken voor nieuwsgierigheid en vertrouwen. Een vertrouwen in je lichaam zodat jij exact weet hoe je je lichaam weet aan te passen aan de koude. 

 

Deze workshop 1/1 of eventueel in duo duurt 90 minuten.

Hoewel bewuste blootstelling aan koude een eeuwenoude praktijk is, blijft het een acute stressprikkel die met voorzichtigheid en gezond verstand moet worden uitgevoerd. Wanneer jij kennis over theorie en praktijk hebt, kan je je fysieke en mentale weerbaarheid versterken door het nemen van een ijsbad en/of koude douche.

Er wordt meer en meer onderzoek gedaan naar het nemen van een ijsbad. De wetenschap evolueert aan een razendsnel tempo. Recente studies tonen aan dat deze koudeprikkel verschillende voordelen heeft. 

  1. boost je energie, stemming en focus: Een koud bad van 14°C zorgt voor een vrijzetting van maar liefst 530% meer van het stofje noradrenaline, een hormoon en neurotransmitter die voor een verhoogde concentratie en alertheid zorgt. In dezelfde studie was er ook een stijging tot wel 250% meer dopamine, het hormoon dat o.a. motiveert en voor een verbetering van je stemming zorgt.
  2. een positieve impact heeft op je immuunsysteem: Uit een studie met meer dan 3000 deelnemers bleek dat wie elke dag kortstondig koud afdoucht, minder lang en minder ernstig ziek is dan wie dat niet doet. Bijna 29% van de deelnemers meldde zich minder dagen ziek dan de controlegroep. Daarnaast rapporteerden de deelnemers ook een hoger energieniveau, en dat al na 30 seconden koud afdouchen.
  3. verbranden van extra calorieën: Onderzoek toont aan dat bruin vet ook actief is bij volwassenen, meestal na blootstelling aan koude. Bij gezonde jonge mannen die 20 dagen lang 2 uur per dag werden blootgesteld aan koude, nam het volume bruin vet met 45% toe en bleek dat hun stofwisseling met ongeveer 200 kilocalorieën per dag omhoog was gegaan.
  4. stabielere bloedsuikerspiegels: Blootstelling aan kortstondige koude doet het bruin vet toenemen, en bruin vet zorgt voor een versnelde glucose-opname. Dit zowel bij gezonde mannen, als bij mannen met diabetes type 2 en overgewicht, waarbij in een onderzoek een glucose-opname stijging van wel 43% in de skeletspieren te zien was.
  5. sneller fysiek herstel: Uit een meta-analyse van de effecten van onderdompeling in koud water op herstel bleek dat blootstelling aan koud water een zeer effectief herstelmiddel kan zijn na intensieve training of duurtraining. Een onderdompeling in koud water met een kort interval (< 5 minuten) liet positieve resultaten zien voor spierkracht, waargenomen herstel en verminderde spierpijn. Let wel op! De timing van je ijsbad is belangrijk! Maak een verschil tussen wedstrijden en trainingen.
  

Kom bij voorkeur niet met een volle maag naar de sessie/workshop. Je mag uiteraard wel gewoon gegeten hebben, een licht ontbijt/lunch/avondmaal is ok.

Ik raad je aan 2-3 dagen voor de workshop de koude kraan onder de douche eens open te zetten. Dat hoeft niet direct helemaal op koud te staan, vanaf 16°C kunnen we al spreken van een milde koudeprikkel. Vooraleer je onder dat koude water staat, probeer je je heel bewust te worden van je ademhaling. Controle brengt rust. Langzaam in- en uitademen. Traag. Gecontroleerd. Focus je op een lange uitademhaling. Dan probeer je wat kan. Start met je voeten en enkels, handen, polsen, armen, benen. En bouw op. Misschien lukt het je de volgende keer wel helemaal? Start met 30 seconden, dan 1 minuut, 1,5 minuut.

Kom in comfortabele kledij met je badkleding aan. Breng een handdoek en dekentje mee.

Gelieve 15 minuten voor aanvang van de workshop aanwezig te zijn op locatie zodat we stipt kunnen beginnen.

Op de locatie We Care, Jef van Hoofplein 10, 2530 Boechout zijn kleedkamers met lockers aanwezig.

Buiten een goede gezondheid en uiteraard er heel veel zin in hebben, zijn er verder geen specifieke vereisten en/ of voorkennis nodig om deel te nemen aan een adem en ijs workshop.

Let wel op: ijsbaden en ademwerk zijn niet geschikt bij zwangerschap, wanneer je onder medische behandeling bent voor hartklachten, hersenbloeding of glaucoom, of wanneer je behandeld wordt voor psychische klachten zoals epilepsie of psychose klachten. 

Adem en ijs workshop 1/1: 156 euro

Indien je een factuur wenst, bezorg je de nodige informatie.

Ja, zeker! Deze workshop biedt jou een toegangsticket om op regelmatige basis terug te komen voor de heilzame werking van een koudeprikkel. Zo kan jij je op je eigen tempo verder verdiepen.